ličke mudrostiPosebno poglavlje posvećeno predanjima i mudrostima koja su sa koljena na koljeno prenošene do današnjih dana od našeg  pramislioca i praoca Tavujaja.

 

Pouka prva

Najbolje da svi misle da si zeru lud, a to se postiže prilično lako. Recimo sakriješ se neđe đe te ka niko ne vidi, a nariktaš da te ipak neko vidi, i onda smisliš nešto, recimo uzmeš motorku i ližeš je,mažeš pekmezom..., možeš i sikiru i lopatu,motiku...kako poluditi

... po volji. Ako te ko priupita šta si radio tamo, kažeš ,ništa, nisam ni bio tamo.

Ovo je jako korisno i sigurno će ti nekad zatrebati , jer nije pametno da odjednom budeš lud kad ti zatreba. A zatrebaće ti.

 

Pouka druga

Ako si već zeru ili puno fabrički lud, dobro je i pametno izgledati ko da nisi baš toliko. To je malo teže postići ali Tavujaja zna kako i to sriktati.

Najvažnije je da nikog ne udaviš kad ti dođe da ga udaviš, recimo, dođe ti da nekog udaviš kad ti kaže dobar dan, a ti njemu umjesto da ga udaviš ili isprebijaš kažeš isto dobar dan i odma kažeš da imaš važan i pametan sastanak i da žuriš, i tako ispadneš automatski pametan , a ako već moraš nekog udaviti onda ga udaviš u nekom selu đe te ne znaju, more i u Zagrebu.

Pametno je i poželjno da nikad ne udaviš skroz tog koga moraš udaviti ili prebiti.

 

Pouka treća

Ako te živcira žena ili bilo ko od ukućana, a sasvim je sigurno da te živciraju.

Prvo je potrebno imati alat za rješavanje ovog problema, najbolje su gusle, ali ako nemaš gusle može i kakva padela, potreban je i čekić.

Kad počnu da te živciraju prvo trpi jedno 2,3 minuta, i ako ne prestanu, a neće prestati, onda uzmeš padelu i čekić i počneš lupati koliko god moreš, ustvari lupaš toliko da te počne više živcirati lupanje od njih.

Ako te nastave živcirati i poslje tog, najbolje je izmlatiti  ženu, ostali će se smiriti sami po sebi.

 

Pouka četvrta

Svima se desilo da se nađu u strašnoj situaciji da nemaju sa kime općiti, ono bezobrazno.

Obično se to desi kad nema niđe blizo nekog ko bi općio,ili još gore ima al neda.

Tavujaja zna drevnu mudrost kako riješiti i jednu i drugu situaciju u jednom potezu.

Prva,kad nema niđe nikog obično dodatno zagorčava što je to dok čuvate ovce, koze, krave, svinje, itd.

Dakle praktički nije niđe nikog, ali  ko za vraga uvje neko naiđe kad sami smislite riješenje i to nerijetko ispaštate dok ste živi, zato zaboravite to što vam je palo na um i slušajte Tavujaja.

Kad nema niđe nikog skime bi općili vi otiđite tamo đe ima a neda, a tog ima koliko oćeš i đe oćeš.

Sad kad smo riješili problem sa nema niđe nikog ostaje da riješimo ovaj ,ima a neda.

To je lako, prvo zato jer ima a neda nije normalno, normalno je ,nema i neda, i zato bježite od ovije drugih. Kad utečete od nema i neda, ostajete sa ima a neda, sad samo treba nekako ono neda nariktati da bude ,da. To je isto lako riješiti.

To ima a neda je uvje žensko, jer nije još zabilježeno da ima  muško da ima a neda, pa kad nadjete neku ima a neda nemojte ništa ni tražiti nego kažite da ste vi ima i da, i tako ćete lako i bez problema logički riješiti problem. Za svaku sigurnost imati uzase neku bombonjeru ili cukrice ako ima a neda nije filozofski načitana.

 

Pouka peta

Kako doći do soli? To je oduvjek bilo najvažnije pitanje za Ličane.

Nažalost to je ujedno i najveći lički problem, svi znademo da u Lici nema soli a isto znademo da se bez soli ne može napraviti pršut, a ako ne napraviš pršut nemaš ščime podmititi lugara,... i tako ukrug.

Pouka 5 objašnjava kak doći do soli i vratiti se živ.

Prvo, soli ima u dalmaciji,al tamo ima i dalmatinaca, a kad dođeš kod njih moreš lako misliti da si upa u neki građanski rat ,a zna se kakvi su ličani i da čim vide kakav rat odma uskaču i ne pitaju ko ,zašto i kako ratuje, neg odma i oni puškaraju.

Ličanin kad prvi put dođe u dalmaciju da mjenja krumpir ,zob, žito itd za so, najprije kad sretne dalmatince pomisli da je upa u ludnicu.

licani i dalmatinci

Po pravilu kad naletite na nekoliko dalmatinaca oni se deru iz sveg glasa, kotrljaju nekakve lopte i isto se deru ka ludi, mlate rukama jedni na druge derući se koliko god mogu, piju iz nekakvih drvenih bačvica ,... sve u svemu treba znati da je normalno da se dalmatinci deru non stop i da djeluju svi prilično ludi , a zašto se deru to niko živ ne zna.

Isto će biti i kad priupitate ima li đe soli da se uzme, svi uglas će ti pričati nešto i vjerovatno nećeš ništa razumjeti, ali svakako će ti probati uvaliti štošta toga što ti ne treba, tako da ima slučajeva da su se naivniji ličani vratili bez soli ali su dovukli kući starog magarca,  kiselog vina, štokakve sepete, čavle...

Dakle pravilo prvo je kad dođete do prvih dalmatinaca ne uzimajte ništa, jer ti prvi dalmatinci isto kupuju so od drugih dalmatinaca ,dakle nastavite dalje.

Kad vidite more onda nadjite solanu i kupite so, a prvim prodajte za pare krompir, zob, žito,...

15.10.2015

 

nastaviće se....